Bernarda Bobro

sopran

Slovenska sopranistka Bernarda Bobro se je šolala najprej v Mariboru, nato na Univerzi za umetnost v Grazu in v New Yorku ter Berlinu pri Gregoryu Lamarju.
Bila je članica dunajske Ljudske opere, nato pa začela nastopati v vodilnih vlogah v uglednih opernih hišah po vsej Evropi. Med njenimi glasbenimi partnerji najdemo dirigente, kot so Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado in Christian Thielemann. Nastopala je na Slavnostnih igrah v Bregenzu, na Menuhinovem festivalu v Gstaadu, v hamburški Državni operi, na poletnem festivalu v Salzburgu, v Gledališču San Carlo v Neaplju, Estonskem narodnem gledališču v Talinu, v Operi v Lillu, na slovitem Festivalu v Glyndebournu, v Holandski operi v Amsterdamu, Državni operi v Stuttgartu, pariški operni hiši Palais Garnier, na Festivalu Styriarte, v Kraljevi operni hiši Covent Garden v Londonu, v opernih hišah v Seattlu in Tokyju.
Jedro njenega repertoarja predstavljajo italijanske belkanto opere, dela Wolfganga. Amadeusa Mozarta in baroka kot so na primer: Nannetta (Falstaff), Marzelline (Fidelio), Gretel (Hänsel und Gretel), Norina (Don Pasquale), Adina (L'elisir d'amore), Lucia (Lucia di Lammermoor), Donna Anna (Don Giovanni), grofica (Le nozze di Figaro), Violetta (La traviata), Tytania (A Midsummer Night's Dream), Povarikha (Pravljica o carju Saltanu).
Poleg operne dejavnosti poje Bernarda tudi koncerte posvetne in sakralne glasbe v različnih zasedbah - na primer Mahlerjevo 4. simfonijo, Schubertovo Mašo v Es duru, pri kateri je sodelovala s slovitim Claudiem .Abbadom, Haydnov oratorij Stvarjenje (dirigent Cristopher Hogwood), Haydn Maša sv. Cecilije (sodelovanje z dirignetom Nikolausom Harnoncourtom), Mozartova maša v c-molu in druga dela. Na področju komorne glasbe je nastopila s Schubertovim "Der Hirt auf dem Felsen", s kantatami J. S. Bacha, tudi njegovimi pasijoni, s Pergolesijevo "Stabat mater". Baročni večeri in koncerti samospevov s klavirjem uokvirjajo Bernardino kariero.