Jan Sever

klavir

Jan Sever je eden vidnejšiv pianistov svoje generacije v Sloveniji. Kot komorni glasbenik je sodeloval z številnimi priznanimi umetniki, kot so K. Pečar, L. Pupis, A. Zupan , Ž. Brank, O. Pečeny, J. Podlesek, D. Prešiček, in drugi. Je reden gost pomembnejšik koncertnih ciklov ter festivalov doma in v tujini. Njegov repertoar obsega široko in zelo pestro zbirko klasične glasbe za klavir ter komorne glasbe , ki zajema vsa obdobja in kompozicijske stile.
Svoje šolanje je začel v Ljubljani pri prof. M. Kocijančič, ki je bila njegova mentorica vse do vstopa na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred A. Jarca, pri katerem je diplomiral in leta 2009 zaključil specialistični študij klavirja. V času svojega šolanja je prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter leta 2004 tudi študentsko Prešernovo nagrado.
Poleg klasične pianistične poti pa je pri Severju opazna tudi vzporedna glasbena dejavnost v drugih glasbenih žanrih. Od leta 2005 veliko sodeluje z različnimi tango ansambli, kot so M. Hatlak & Funtango , Astorpia, Quatro Por Tango, ter z jazz/fusion skupino Moonlight Sky in klarinetistom G. Bojčevskim.
Leta 2017 je tudi premierno izvedel popolnoma improviziran Klavirski večer.