Lana Trotovšek

violina

Violinistka Lana Trotovšek je leta 2012 debitirala z violinskim koncertom Sergeja Prokofjeva pod taktirko Valerija Gergijeva in orkestrom Mariinskega gledališča. Od takrat je nastopila s številnimi vrhunskimi orkestri ter dirigenti, kot so Londonski simfonični orkester pod taktirko Gianandreja Nosede, Moskovski Solisti z Jurijem Bašmetom, Litvanski komorni orkester s Sergejem Krylovim, Šangajski simfonični orkester pod taktirko oskarjevca, komponista Tan Duna, Komorni orkester Filadelfije, Simfonični orkester Kalamazoo v Michiganu, Sarajevska filharmonija, Beograjski simfonični orkester, Zagrebska filharmonija, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester teatra Verdi Trst ter Komorni orkester Slovenske filharmonije. Julija 2017 bo oziroma je nastopila na turneji v Italiji in Sloveniji skupaj z Solisti Aquilani in igralcem Johnom Malkovichem.
Nastopila je v dvoranah Wigmore, St. Martin in the Fields ter Cadogan v Londonu, v Konzerthaus na Dunaju, Teatro La Fenice v Benetkah, v Concertgebouw v Amsterdamu, Muziekgebouw Frits Phillips v Eindhovnu in drugod v Nemčiji, Belgiji, Švici, Španiji, na Portugalskem, v Franciji, na Švedskem, Finskem, ZDA, na Kitajskem, na Japonskem ter v Mehiki. Oktobra se ponovno odpravlja na turnejo po Japonski. Njene zgoščenke so izdane pri založbah Meridian, Signum, Champs Hill in Hedone records. Septembra 2016 je za svojo zgoščenko prejela nagrado Global Music Awards v Kaliforniji. V novembru 2017 bo s pianistom Ludmilom Angelovom posnela nov CD za založbo Toccata Classics.
Lana Trotovšek je pričela igrati s štirimi leti pri profesorici Majdi Jamšek, Volodja Balžalorsky jo je poučeval 10 let, vse do 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani, ko je nadaljevala izpopolnjevanje pri Primožu Novšaku. Pri sedemnajstih jo je vzel pod okrilje legendarni violinist Ruggiero Ricci, ki jo je poučeval dve leti na Salzburški glasbeni akademiji Mozarteum. Lana je odšla na podiplomski študij v London na Trinity College of Music ter kasneje na Royal College of Music, kjer se je izpopolnjevala pri violistki Rivki Golani ter profesorju Itzhaku Rashkovskemu. Na mojstrskih tečajih se je predstavila glasbenikom, kot so Ivry Gitlis, Ida Haendel, Pierre Amoyal, Tasmin Little, Georgy Pauk, Edith Peinemann, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler ter Stephen Kovachevich.
Živi v Londonu, kjer Je profesorica violine na Trinity Laban Conservatory of Music and Dance, vse pogosteje pa vodi tudi mojstrske tečaje, nazadnje v Londonu, Belgiji, na Japonskem ter v Mehiki. Igra na violino, ki jo je leta 1750 izdelal Pietro Antonio Dalla Costa.