Massimiliano Miani

klarinet

Massimiliano Miani je diplomiral na tržaškem glasbenem konservatoriju z najvišjo oceno »cum
laude« v razredu Milana Řeřicha na italijanskem švicarskem konservatoriju v Luganu. Klarinet je študiral tudi pri Lorenzu Guzzoniju, Martinu Spangenbergu, Thomasu Friedliju in komorno glasbo pri Piernarcisu Masiju. Od leta 2006 do 2008 je bil solo klarinet Simfoničnega orkestra Furlanije-Julijske krajine.
Od leta 2008 je solo klarinet Orkestra Slovenske filharmonije. Igral je tudi z Londonskim kraljevskim
filharmoničnim orkestrom, Orkestrom Maggio Musicale Fiorentino iz Firenc, Orkestrom Rome
of Rome, Orkestrom G. Verdija in Tržaškim filharmoničnim orkestrom, Haydnovim simfoničnim orkestrom iz Trenta in Bolzana, Filharmoničnim orkestrom G. Verdija iz Salerna, Ansamblom Nuovo Contrappunto, Ansambel Slowind, pod taktirko dirigentov kot so: Charles Dutoit, Vladimir Fedoseyev, Valerij Gergiev, Vladimir Jurowski, Neville Marriner, Zubin Mehta, Ruchardo Muti, Daniel Oren in Juraj Valčuha.
Bil je večkrat nagrajen na državnih in mednarodnih tekmovanjih za klarinet in komorno glasbo. Med drugimi je kot solist igral s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom radia Bratislava, Simfoničnim orkestrom Furlanije Julijske krajine, Simfoničnim komornim orkestrom Praške in s Komornim orkestrom »F. Busoni«.