Sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Julija 2017 je prejela najprestižnejše priznanje te ugledne londonske akademije, in sicer kraljičino nagrado kot študentka leta. Operni oddelek ji je pred tem že podelil prestižno operno štipendijo Charlesa Mackerrasa in Marie Callas. S štipendijo jo je podprlo tudi slovensko ministrstvo za kulturo. V letu 2016 / 2017 je bila nagrajena z Independent Opera Award in leto prej z Regency Award za vrhunske dosežke skozi vsa leta šolanja na Kraljevi akademiji za glasbo. Maja leta 2019 je prejela naziv Associate of Royal Academy of Music, ki ga prejmejo bivši študentje akademije za svoj znaten prispevek v glasbeni profesionalnosti.

Nika je nedavno nastopila v vlogi Aricije v Rameaujevi operi Hippolyte et Aricie, ki jo je poustvarila za Opero Rara Krakov; Gilde v Rigolettu, ki jo je odpela za Škotsko državno opero; Italijanskega soprana v Straussovem Capricciu pod taktirko Douglasa Boyda v produkciji opere Garsington. Predstavila se je na koncertih salzburškega festivala na turneji po Kitajski, Nemškem rekvijemu Johannesa Brahmsa z birminghamskim simfoničnim orkestrom, tradicionalnem novoletnem koncertu zbora in orkestra Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu in na koncertih pod okriljem Festivala Ljubljana. Njen debut s Philharmonia Orchestra s skladbo Vita Žuraja Ubuquité v Royal Festival Hall v Londonu ter krstna izvedba njegove skladbe Knjiga teles, ki jo je izvedla skupaj s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v ciklusu Sozvočje svetov in kasneje na Biennalu v Zagrebu, pa razkrivata njeno afiniteto za sodobno glasbo in željo po sodelovanju s sodobnimi skladatelji.

Nika Gorič je bila članica Academy Song Circle in redna solistka Bachovih kantat pod pokroviteljstvom uglednega sklada Kohn. V letu 2016 je postala umetnica Young Classical Artist Trust. Predstavila se je v več opernih vlogah, med pomembnejše sodijo Titanija (Vilinska princesa), ki jo je Nika odpela kot predstavnica YSP za salzburške slavnostne igre, Suzana (Figarova svatba), Sreča in Pallade pod taktirko Jane Glover, Evridike (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon), Barbarine (Figarova svatba) in Sandmanna (Janko in Metka).

Med koncertnimi nastopi pa izstopajo njen solo v Händlovem oratoriju Mesija v Narodni operi Bordeaux, solistični recital v Wigmore Hall, recital z Grahamom Johnsonom na pianističnem festivalu Ruhr, nastop s simfoničnim orkestrom iz Birminghama, solistični recital v King’s Place, več nastopov na festivalu Oxford Lieder, Bachova solo kantata Jauchzett Gott in allen Landen v dvorani Duke’s Hall v Londonu, z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis pa se je predstavila na BBC Radio 3.

carpe artem

lat.: carpe artem

eng.: seize the art

sl.: užij umetnost 

Cikel koncertov komorne glasbe, ki jo izvajajo glasbeniki delujoči v Sloveniji, z uglednimi tujimi gosti.

Klasična glasba živa v vsej svoji popolnosti.

Cikel Carpe artem nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor.

© 2019 Društvo za komorno glasbo Amadeus

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon