logo.png

Klara Tomljanovič, kitara

24. avgust 2022 ob 20.00

Program

Dialog kulture in časa

Sodni stolp

Manuel de Falla (1876–1946), Homenaje
Isaac Albeníz (1864−1909), Granada
Tomaz Bajželj (1979), Surreal
Isaac Albeníz, Sevilla
Steingrimur Rohloff (1971), Positive
******
Nikolaus Brass (1949)  lines

Augustin Barrios (1885-1944)  Una limosna por el Amor de Dios
Astor Piazzolla (1921–1992)
Milonga del Angel
La Muerte del Angel

image001.jpg

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno

priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu (pri

prof. Sonji Prunnbauer) in v Baslu (pri prof. Oscarju Ghiglii). Že

med študijem je glasbenica začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph. V naslednjih letih se je  ansambel, zahvaljujoč intenzivnemu ukvarjanju z novo glasbo in številnim nastopom na  festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji, uspel mednarodno uveljaviti. Klara je bila gostja  glasbenih cikolv in festivalov kot so Musik Eclat (Stuttgart), Maerzmusik (Berlin), Musik  Protokoll (Graz), Musica viva (München), Internationale Weingartener Tage für Neue Musik,  Hamburger Klangwerktage, Varšavska jesen (Poljska), Archipel (Ženeva), Rote Fabrik  (Zürich), Pan Festival (Seul), Villa Massimo (Rim), Festival Slowind (Ljubljana), Teatre  Metropol (Tarragona), ISCM World Music Days… Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble  Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Radijski simfonični  orkester Southwest Broadcasting Stuttgart SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični  orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra  Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi  skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se  popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe na čustvenem in intelektualnem nivoju, ni  opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti z začetka 20. stoletja.

Tomaž Bajželj, rojen 1979 v Kranju, je študiral kompozicijo in glasbeno izobraževanje na  Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sledil je podiplomski študij in kasneje magistrski študij na  Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu. Njegova dela so izvajali na raznih  festivalih kot so Festival Radovljica, Festival Ljubljana, Slowind in tudi širše v evropskem  prostoru. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in evropskimi komornimi glasbeniki ter s  Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana. Živi kot samostojni umetnik v Berlinu.

Márton Illés je bil rojen leta 1975 v Budimpešti. Kompozicijo je študiral pri Detlevu Müller Simensu in klavir pri Lászlu Gyimesiju na glasbeni akademiji v Baslu, nato pa kompozicijo pri  Wolfgangu Rihmu in glasbeno teorijo pri Michaelu Reudenbachu na Univerzi za glasbo v  Karlsruhe. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim štipendije Deutsche Akademie Villa  Massimo v Rimu, Ville Concordia Bamberg in Fundacije Civitella Ranieri New York, Studia za  eksperimentalno elektronsko glasbo (Freiburg 2007), je prejemnik nagrade Fundacije  Christopha in Stephan Kaske (Nemčija 2005), nagrade skladatelja glasbene fundacije Ernsta

von Siemensa (Nemčija 2008), nagrade Simfoničnega orkestra SWR (Donaueschingen Music  Festival 2017) ter Rezidence umetnikov v Cité des Arts Paris (2021).

Steingrimur Rohloff je eden najvidnejših mlajših skandinavskih skladateljev, njegova dela  pa so bila izvedena v več kot 25 državah po svetu. Študiral je v Kölnu pri Krzysztofu Meyerju, v  Parizu na Conservatoire national superieur de Paris in IRCAM pri Gérardu Griseyju, Laurentu  Cuniotu in Marc-Andréju Dalbavieju. Med številnimi nagradami Rohloffa, je tudi prestižna  nagrada Bernd-Alois Zimmermanna, ki jo je osvojil med bivanjem v Kölnu. Njegov seznam del  sega od orkestralne in komorne glasbe do elektronske glasbe, v zadnjih letih pa je Rohloff  produciral tudi številna odrska dela. Njegovo prvo glasbeno gledališko delo je bila otroška  opera »Zgodba o materi«, za katero je prejel najpomembnejšo dansko gledališko nagrado  »Reumert«. Redno sodeluje s svetovno znanim ansamblom Modern in festivali, kot sta Wien  Modern in Huddersfield Contemporary Music Festival.

Alberto Carretero je španski skladatelj, rojen v Sevilji leta 1985. Prejemnik izjemne  doktorske nagrade s tezo o bio-navdihnjeni kompoziciji s tehnikami umetne inteligence. Je  prejemnik mednarodnih nagrad kot so: nagrada za kompozicijo INJUVE, ansambla Flashback,  orkestra SGAE, nagrada »Real Maestranza«, ki jo je podelil španski kralj, nagrada Cajamadrid  itd.