Carpe artem 2020/21: Onkraj znanega


Spoštovani ljubitelji klasične glasbe!


Veseli nas, da lahko predstavimo deveto sezono koncertnega cikla Carpe artem, z naslovom Onkraj znanega. Na odru Kazinske dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo odvilo šest abonmajskih koncertov v izvedbi odličnih glasbenikov, katerih izbor je z vsako sezono širši. Nihče sicer ne ve, kaj bo jesen prinesla, obljubljamo pa, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bo živa glasba ponovno dostopna najširšemu krogu poslušalcev. Abonmaje vpisujemo do 12. septembra 2020 na blagajni SNG Maribor, vljudno vabljeni k vpisu in obisku koncertov!

Nemirni genij

8. oktober 2019 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor


Na uvodnem koncertu sezone bomo slišali deli dveh skladateljev, katerih obletnice obeležujemo v letošnjem letu - 160. obletnico rojstva velikega skladatelja slovenskega rodu Huga Wolfa in 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna. Na koncertu bo praizvedbo doživel tudi godalni kvartet slovenskega skladatelja Janija Goloba. Godalno komorno zasedbo bo vodila violinistka Lana Trotovšek, gostja svetovnih glasbenih odrov in profesorica na Trinity College v Londonu, ob njej pa še violinist Miladin Batalović, violista Nejc Mikolič in Levente Gidró ter violončelist Nikolaj Sajko.


Izkušnje dvoma in kave

12. november 2020 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor

Program drugega koncerta je pripravila na Dunaju delujoča harfistka Tina Žerdin. Slišali bomo lahko skladbe za nenavadno zasedbo harfe, mezzosoprana, flavte in violončela: slovensko praizvedbo dela Six Encounters of mistrust and coffee ameriškega skladatelja Matthewa Kennedayja ter dela Mihalia Glinke, Benjamina Brittna in Jakoba Ježa. Poleg harfistke Tine Žerdin bodo nastopili še mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, flavtistka Mateja Kremljak Hotko in violončelist Gorazd Strlič.


Skladni par

9. december 2020 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor

Koncert, ki se bo odvil teden dni pred Beethovnovim 250. rojstnim dnem bo seveda posvečen njegovi glasbi. Na sporedu bo njegov klavirski trio ter klavirski kvartet Johannesa Brahmsa, kateremu je bil Beethoven velik vzornik. Njuni skladbi bodo interpretirali pianist Denis Masliuk, violinistka Oksana Pečeny Dolenc, violist Evgenij Barsov in violončelist Igor Mitrović.


Moč neznanega

11. februar 2021 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor

"Očitno skladba ne more biti izvedena, saj ne moremo izvajati tistega, kar ne obstaja" je dejal Schönberg o svoji skladbi Ožarjena noč, ki jo je Dunajsko glasbeno združenje zavrnilo, ker je vsebovala akord, ki je bil v času njenega nastanka nekategoriziran in zato "neobstoječ". Kot protiutež Schönbergovemu poznoromatičnemu kromaticizmu bomo izvedli čudoviti godalni kvintet Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zasedbo bo vodila violinistka Vesna Stanković, koncertna mojstrica orkestra dunajske Volksoper in profesorica na Umetniški univerzi v Gradcu, z njo bodo muzicirali violinist Matej Haas, violista Evgenij Barsov in Neža Papler ter violončelista Gorazd Strlič in Nikolaj Sajko.


Ogenj, espri, življenje

15. april 2021 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor


Glasba za pihalni oktet Wolfganga Amadeusa Mozarta in češkega skladatelja Josepha Myslivečka, katerega dela je mlajši Mozart občudoval in se po njih zgledoval kot kontrast pa delo mladega češkega skladatelja Gideona Kleina, umorjenega v 2. svetovni vojni. Pihalni oktet bo vodil oboist Matej Šarc, solist orkestra Slovenske filharmonije in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, ostali člani zasedba pa so oboistka Monika Babič, klarinetista Domen Marn in Evgen Celcer, fagotista Miha Petkovšek in Anzhelika Chernykh ter hornistka Sarah Akif.


Ritem živí

13. maj 2021 ob 19.30, Kazinska dvorana SNG Maribor

Glasba v svetu uveljavljenih skladateljev mlajše generacije, kot so Nico Muhly, Judd Greenstein, Arlene Sierra, Mason Bates ter nedavno tragično preminulega slovenskega skladatelja Marjana Mlakarja, ki ji je skupnen izrazit ritmični naboj in zgledovanje po ne-klasičnih glasbenih žanrih. Večina skladb bo v Sloveniji izvedena prvič. V glasbenem kolektivu bodo sodelovali pianist Miha Haas, violinista Miladin Batalović in Maja Peternel, violist Levente Gidró, violončelist Nikolaj Sajko in drugi.


Celoten program cikla z zasedbami lahko najdete na naši spletni strani www.carpeartem.eu.


Vpis abonmajev poteka do 12. septembra na blagajni SNG Maribor.


​Delovni čas gledališke blagajne:

  • od ponedeljka do petka: 10.00 do 13.00 in dve uri pred predstavo SNG Maribor,

  • sobota, nedelja in prazniki: ena ura pred predstavo SNG Maribor.

​Za koncert pretekle sezone "Ogenj, espri, življenje", ki je zaradi pandemije bil prestavljen v sezono 2020/21, je SNG Maribor izdal vavčer v sorazmernem deležu vrednosti abonmaja oziroma v vrednosti vstopnic. Poslušalci jih lahko pri gledališki blagajni ob predložitvi kartic iz aktualne sezone unovčijo za nakup abonmajev ali posameznih vstopnic cikla Carpe artem ali drugih abonmajev ali predstav SNG Maribor do konca leta 2021. Kupci vstopnic lahko za vstopnice za neodigran koncert dobijo tudi vrnjen denar.​


Cene vstopnic in abonmajev

​Redna cena:

  • 42 € abonma, 10 € posamezna vstopnica

Upokojenci, invalidi:

  • 36 € abonma, 8 € posamezna vstopnica,

Abonenti redov Opere in baleta in Simfoničnega cikla SNG Maribor ter Simfoničnega in Komornega cikla Narodnega doma: 

  • 30 € abonma, 8 € posamezna vstopnica,

Dijaki, študenti:

  • 18 € abonma, 6 € posamezna vstopnica

Abonenti Carpe artem imajo 20% popust pri nakupu vstopnic za Orkestrski in Komorni cikel Narodnega doma. 

Z najlepšimi pozdravi

Nikolaj Sajko, programski vodja cikla Carpe artem