Carpe artem: jesen 2021


Spoštovani ljubitelji klasične glasbe!


Veseli nas, da lahko kljub negotovim časom izvajamo glasbo pred zvestim občinstvom. Letos izjemoma ne začenjamo z novo sezono, saj smo v zadnji sezoni zaradi znanih razlogov pred abonenti uspeli izvesti le dva koncerta, ostali so potekali na spletu. Najlepše Vas vabimo na štiri koncerte, ki smo jih pripravili za letošnjo jesen in so abonentom na voljo še kot del sezone 2020/21.


Virtuozna druženja

četrtek, 30. septembra 2021, ob 19.30 Kazinska dvorana SNG Maribor

Virtuozno obarvan program, ki črpa navdih v ljudski glasbi. Slišali bomo dela Paula Schoenfelda, Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Prokofjeva, Arama Hačaturjana, Johannesa Brahmsa in krstno izvedbo nove skladbe Janija Goloba v izvedbi klarinetista Laszla Kutija, solo-klarinetista Münchenskih filharmonikov, Oksane Pečeny, koncertne mojstrice Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pianista Jana Severja, profesorja na ljubljanskem konservatoriju.


Moč neznanega

ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 19.30 Kazinska dvorana SNG Maribor

"Očitno skladba ne more biti izvedena, saj ne moremo izvajati tistega, kar ne obstaja" je dejal Schönberg o svoji skladbi Ožarjena noč, ki jo je Dunajsko glasbeno združenje zavrnilo, ker je vsebovala akord, ki je bil v času njenega nastanka nekategoriziran in zato "neobstoječ". Kot protiutež Schönbergovemu poznoromatičnemu kromaticizmu bomo izvedli čudoviti godalni kvintet Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zasedbo bo vodila violinistka Vesna Stanković, koncertna mojstrica orkestra dunajske Volksoper, ob njej pa slovenski glasbeniki iz različnih orkestrov: violinist Matej Haas.(koncertni mojster Philharmonie Salzburg), violist Nejc Mikolič (solo violist orkestra Celovške opere) in člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor: violistka Neža Papler in violončelista Gorazd Strlič ter Nikolaj Sajko.Iskrenost in pristnost

četrtek, 11. novembra 2021, ob 19.30 Kazinska dvorana SNG Maribor Na novembrskem koncertu bosta prvič sodelovala dva slovenska glasbenika z ugledno mednarodno kariero: violinistka Tanja Sonc in pianist Alexander Gadjiev, oba nagrajenca velikih mednarodnih tekmovanj, z njima pa bodo muzicirali še violinist Miladin Batalović, violist Nejc MIkolič in violončelist Nikolaj Sajko. Slišali bomo klavirski kvintet Gabriela Fauréja, sodobniki so njegovo glasbo opisali z besedama "iskrenost in pristnost". Podobno bi lahko opisali tudi dela pred nekaj leti preminulega ukrajinskega skladatelja Nikolaja Kapustina, poleg njunih skladb bomo slišali še violinsko sonato Claudea Debussyja.Poezija navdiha

četrtek, 9. decembra 2021, ob 19.30 Kazinska dvorana SNG Maribor

Zadnji koncert v letošnjem letu z eno najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih sopranistk Bernardo Bobro. S pianistom Ivanom Ferčičem in komorno skupino bo poustvarila izbrane samospeve Josipa Ipavca ter Lucijana Marije Škerjanca in suito Andaluzijske muze Joaquina Turine.