"Dunajska eleganca in madžarski temperament"

S temi besedami je avstrijski "Die Presse" označil Eszter Haffner, po njihovih besedah eno najbolj vznemirljivih in cenjenih violinistk našega časa.

Violinistka Eszter Haffner

V zadnjih 25 letih je s svojim izrazito bogatim zvokom, vrhunskim glasbenim ustvarjanjem in izjemnimi interpretacijami očarala publiko po vsem svetu. Vzpostavila je tesno sodelovanje z mnogimi najprestižnejšimi dirigenti in orkestri. Vedno pripravljena razširiti svoja glasbena obzorja, zato je Ezster Haffner tudi zelo iskana kot violistka. Od leta 2002 je profesorica violine na univerzi za glasbo KUG v Gradcu, od leta 2010 pa tudi na Kraljevi akademiji za glasbo v Kopenhagnu na Danskem. Kot gostujoča profesorica je redno poučevala na Royal College London, Akademiji Franza Liszta v Budimpešti, na mojstrskih tečajih Aurora v Stockholmu, na Akademiji Sibelius v Helsinkih in drugod. Ester igra na violino Michelangela Bergonzija iz leta 1750, ki ji jo je posodil avstrijski Nationalbank. Njene strune sponzorira firma Larsen, njen lok g. Charles Shih, izdaje njenih sedmih CD-plošč pa NEIRO Productions z Dunaja. Je članica Haffner Strings, Haffner Tria in „Aurora Chamber“ na Švedskem. Je svetovalka dunajske organizacije Live Music Now, ki jo je ustanovil Lord Yehudi Menuhin.

Eszter Haffner se je rodila v Budimpešti leta 1969. 13 let je študirala v razredu nadarjenih glasbenikov na glasbeni akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti pri Andrasu Kissu, Ferencu Radosu in Györgyju Kurtagu. Po končanem študiju na Madžarskem je prišla na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je študirala pri Gerhardu Schulzu (Alban Berg Quartet) in Josefu Sivu. Diplomirala je z odliko in prejela nagrado dunajskega kulturnega urada. Nagrajena je bila tudi na številnih mednarodnih tekmovanjih.


Eszter Haffner bo vodila komorno zasedbo na prvem koncertu Carpe artem, ki bo 3. oktobra ob 19.30 v Kazinski dvorani SNG Maribor. Na sporedu bo novo delo Tomaža Sveteta, ki je nastalo po naročilu Društva za komorno glasbo Amadeus, in Godalni kvintet Franza Schuberta. Člani komorne zasedbe bodo še violinist Miladin Batalović, violist Levente Gidró in violončelista Andrej Petrač ter Nikolaj Sajko.