Predstavitev sezone Carpe artem 2019/2020

Osma koncertna sezona Carpe artem 2019/2020, ki nosi naslov Odsevanja, je zasnovana na ciklu vsebinsko in značajsko raznolikih šestih koncertov, ki črpajo iz glasbene zakladnice petih stoletij od najbolj priljubljenih del komorne glasbe do sodobnih, drznih in redko izvajanih kompozicij ter zanimivih in nenavadnih zasedb. V programu celotnega cikla nas zanimajo povezave med velikimi klasičnimi deli in novimi skladbami, katerim so služile kot navdih: Schubert in Svete, Žuraj in drugi slovenski skladatelji; nemara med skladatelji sodobniki: Telemann in Bach, Brahms in Clara Schumann, Mozart in Mysliveček ― ali pa skozi zgodovino: Schubert in Penderecki, Brahms in Savin.


Na prvem koncertu, poimenovanem Razkritje večnosti, bo izveden Schubertov godalni kvintet, za mnoge eno izmed najžlahtnejših del klasične glasbe, ki je navdahnilo vrsto mlajših skladateljev. Za enako zasedbo bo letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada Tomaž Svete napisal novo skladbo. Komorno zasedbo bo vodila violinistka Eszter Haffner, profesorica na Kraljevem konservatoriju v Kopenhagnu.

Na drugem koncertu z naslovom Brezčasna ujemanja bo na sporedu Kvartet Krzystofa Pendereckega, ki ga je navdihnil prav Schubertov kvintet iz našega prvega koncerta sezone, in Martinůjeva Serenada ter klasični Hummlov kvartet za klarinet in godala v izvedbi komorne zasedbe z gostom Tadejem Kenigom, soloklarinetistom ljubljanske opere in profesorjem na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Tretji koncert bo posvečen dvestoletnici rojstva Clare Schumann in njenemu prijateljstvu z Johannesom Brahmsom. Na sporedu bo tudi delo slovenskega skladatelja Rista Savina, ki mu je bil vzornik prav Brahms. Pianistka Maja Gombač bo oblikovala klavirski kvartet z violinistom Miladinom Batalovićem, violistko Nežo Papler in violončelistom Nikolajem Sajkom.


Program januarskega koncerta, ki smo ga poimenovali Odmev se pojavi (po verzu iz Schubertovega samospeva), je oblikoval skladatelj Vito Žuraj. Slišali bomo izbor Schubertovih samospevov v izvedbi sopranistke Nike Gorič in pianista Ferdinanda Mussutta ter slovenske skladbe, ki so nastale v zadnjih nekaj letih, med njimi bo v Sloveniji prvič izvedena skladba Schub'rdy G'rdy Vita Žuraja, pri kateri je po lastnih besedah “stisnil Schubertove samospeve skozi napravo za mletje mesa in ustvaril novo skladbo”. Na koncertu bo sodeloval tudi izjemni akordeonist Stefan Hussong, ugledni solist in profesor na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu.

Slavni boter, neminljivi prijatelj je naslov petega abonmajskega koncerta, ki bo baročni večer nemških mojstrov Bacha in Telemanna, začinjen s skladbo Alda Kumarja. Mariborskim glasbenikom se bosta pridružila v Londonu delujoči flavtist Boris Bizjak in čembalist Tomaž Sevšek Šramel.

Ogenj, espri, življenje so besede, s katerimi je Mozart opisal svojega prijatelja, češkega skladatelja Josepha Myslivečka. Njegova dela je mlajši Mozart občudoval in se po njih zgledoval. Kot kontrast klasicizmu bo zazvenelo delo češkega skladatelja Gideona Kleina, ki mu je zgodovina obrnila hrbet, umorjen je bil v koncentracijskem taborišču med 2. svetovno vojno, star 26 let. Izvajalce šestega koncerta našega cikla bo vodil oboist Matej Šarc, solist orkestra Slovenske filharmonije in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.


Komorno glasbo pogosto opisujejo kot glasbeni pogovor med prijatelji. Penerecki je o zaključku svojega kvarteta povedal: “Vsak izmed prijateljev, ki so se zbrali na večerji, je imel med obrokom kaj povedati, a so se tako dobro poznali, da ni treba povedati vsega do konca.” Da bi poslušalci še z večjim užitkom prisluhnili našim muziciranjem in globlje razumeli misli, ki so v delih ostale neizrečene, bomo pred vsakim koncertom pripravili pogovor, kjer bodo predstavljeni izvajalci, izvedeli pa bomo tudi zanimivosti o delih izbranega repertoarja.


Obiščite naše koncerte in uživajte!

Nikolaj Sajko, programski vodja cikla Carpe artem