Akordeonist Stefan Hussong je dobitnik prve nagrade mednarodnega glasbenega tekmovanja sodobne glasbe Hugo Herrmann iz leta 1983 in mednarodnega tekmovanja za sodobno glasbo Gaudeamus Interpreters leta 1987, 1999 je prejel nagrado Echo Classic nemške fonografske akademije v kategoriji najboljši izvajalec. Istega leta je njegova solistična CD-plošča, izdana pri založbi Denon z deli Johna Cagea, dobila nagrado za najboljšo ploščo leta. Hussong je premierno predstavil več kot 150 del, posvečenih njemu, posnel pa je več kot 40 zgoščenk, od katerih so nekatere osvojile več nagrad.

Stefan Hussong je nastopal na koncertih po Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Rusiji in skoraj vsej Aziji. Nastopal je na festivalih, kot so Salzburg Festival, Beethoven-Haus Bonn, Ultraschall Berlin, Suntory Festival Tokio, Leipzig New Music, münchenski bienale, Triennale Köln, Wien-Modern, Bajanfestival Moskva, Warszawska jesen, Archipel Ženeva, Festival Nancy, Takefu in Akiyoshidai na Japonskem in “Meet the Moderns” v San Franciscu.

Kot solist je med drugim nastopil z orkestrom romanske Švice, berlinskimi filharmoniki, dunajsko filharmonijo, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien, seulsko filharmonijo, nacionalnim tajvanskim simfoničnim orkestrom, simfoničnim orkestrom radia Saarbrücken, komornim orkestrom Tokyo Harmonia, Tokyo Sinfonietta in Filharmonijo Tokyo Shin Nippon.

Tesno je sodeloval s skladatelji, kot so S. Gubaidulina, K. Harada, A. Hölszky, H. Lee, D. Eagle, N. A. Huber, E. Mendoza, T. Ichiyanagi, T. Hosokawa, U. Rojko in K. Huber, ki so mu posvetili več kot 80 del. Snemal je za založbe Denon, EMI, Wergo, Thorofon, Mode-records, Col Legno, Koch-Schwann, Ars Musici od baroka do sodobnih del.

Stefan Hussong je študiral pri Eugenu Tschanunu, Hugu Nothu, Josephu Macerollu in Mayumiju Miyati na univerzah v Trossingenu, Torontu in Tokiu (Geijutsu Daigaku). 

Leta 1989 je bil gostujoči profesor na akademiji Sibelius v Helsinkih. Trenutno je profesor za harmoniko in komorno glasbo na Univerzi za glasbo v Würzburgu, od leta 1993 pa profesor na Mednarodni poletni akademiji Mozarteuma Salzburg.

carpe artem

lat.: carpe artem

eng.: seize the art

sl.: užij umetnost 

Cikel koncertov komorne glasbe, ki jo izvajajo glasbeniki delujoči v Sloveniji, z uglednimi tujimi gosti.

Klasična glasba živa v vsej svoji popolnosti.

Cikel Carpe artem nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor.

© 2019 Društvo za komorno glasbo Amadeus

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon