Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Duo Claripiano

Tatjana Kaučič, klavir in Dušan Sodja, klarinet

Duo Claripiano

Interpretacijo pianistke Tatjane Kaučič in klarinetista Dušana Sodje odlikujejo “bleščeča nenarejenost in pristna strast do glasbe, tonska očarljivost, njuni recitali pa so muzikalno vznemirljivi in občutljivo intimni” so zapisali v BBC Music Magazinu. Njuna posebnost je zvestoba sodobni slovenski glasbeni ustvarjalnosti, saj sta vzpodbudila nastanek preko štirideset novih slovenskih skladb za njun sestav. Njuni koncertni sporedi doma in na tujem brez izjem postavljajo slovensko ustvarjalnost ob bok svetovnim mojstrovinam - zato so ju slovenski skladatelji poimenovali “ambasadorja slovenske glasbe”.

Duo Claripiano sta Tatjana in Dušan ustanovila leta 1994. Glasbeni in življenjski par je koncertna pot vodila od Stockholma, Edinburgha, Leipziga, Bamberga, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda, Madrida, Floride, Los Angelesa, Armenije in Kitajske. Igrala sta na Festivalu Fringe v Edinburghu, ljubljanskem Poletnem Festivalu, festivalu “Carinthischer Sommer”, Glasbenem festivalu v Erevanu, Mendelssohnovi hiši v Leipzigu, Clarinetfestu v Los Angelesu, Madridu, Ostende in na Floridi. Leta 2019 sta imela odmevno turnejo po Kitajski, kjer sta igrala v glavnih mestih petih provinc, med drugim tudi v Pekingu in Shenzhenu.

Leto 2016 sta uresničila svoj dolgoletni sen in ustvarila projekt “Slovenska ljudska glasba v koncertni preobleki za Duo Claripiano”. Skladatelji A.Makor, J.Golob, T.Habe, A.Misson, P. Šavli, K.Pustinek, H.Vidic, T.Vulc so na njuno pobudo ustvarili koncertne skladbe po slovenskih ljudskih napevih. “V objemu dvojine” je naslov zgoščenke, ki je sledila številnim koncertom po Sloveniji in tujini (Ostende, Florida, Mainz, Bamberg, Kitajska). S sodelovanjem Prvega programa Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija in Društva slovenskih skladateljev, kjer je izšla tudi notna zbirka, je bila kvaliteta projekta in posnetkov odlično ocenjena v pomembnih glasbenih revijah (Glasna, The Clarinet Magazine, Rohrblatt-Berlin). Za ta projekt sta bila s strani Radia Slovenija tudi nominirana za nagrado Prešernovega sklada.

Duo Claripiano je koncertiral na vseh najpomembnejših slovenskih glasbenih prizoriščih: od Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Slovenske filharmonije, Cankarjevega doma v Ljubljani, Festivala Ljubljana, Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, Narodnega doma v Mariboru, Narodnega doma v Celju, Kulturnega doma Nova Gorica, društva Huga Wolfa iz Slovenj Gradca, Kogojevih dnevov v Kanalu, Društva prijateljev glasbe v Kopru in drugih.

Njuna diskografija obsega pet skupnih samostojnih zgoščenk. Vsaka od njih predstavlja zaokrožen projekt, naj bo to železni repertoar 20. stoletja, najlepše sonate romantičnih skladateljev ali nova dela slovenskih skladateljev: Legende, Srečanja, Romantic Claripiano, 20 Claripiano in V objemu dvojine.

V zadnjih letih skladatelji pišejo zanju nove koncerte za klarinet, klavir in različne sestave: leta 2018 “Claripiano” Janija Goloba (z orkestrom SNG Opera Maribor), leta 2019 “Ta-Du” Tomaža Habeta (z orkestrom Slovenske policije), “Samo lupina smo” Andreja Makorja (z zborom Slovenske filharmonije), leta 2020 “Srebrni koncert” Črta Sojarja Voglarja (s Komornim godalnim orkestrom SF) in leta 2021 Koncert za klarinet, klavir in godalni orkester Nenada Firšta (s Celjskim godalnim orkestrom).

Tatjana Kaučič in Dušan Sodja sta študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani (pri Tatjani Ognjanovič in Alojzu Zupanu), magistrski študij pa sta končala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu (pri Brigitte Engelhard in Aloisu Brandhoferju). Na njun glasbeni okus so nedvomno najbolj vplivali fagotist Božidar Tumpej, njun prvi mentor za komorno glasbo, skladatelj Ivo Petrić in pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se izpopolnjevala iz komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Dušan je zaposlen v Orkestru Slovenske filharmonije in poučuje klarinet na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Tatjana je bila dvajset let korepetitor v Zboru Slovenske filharmonije, od 2022 je zaposlena na Glasbeni šoli Moste-Polje v Ljubljani.

Dušan od leta 2014 igra na inštrumente nemškega izdelovalca Seggelke iz Bamberga.


Iskalnik