Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Ivan Danko

oboa

Ivan Danko

Ivan Danko je prvi solo oboist orkestra Državne opere v Stuttgartu in diplomant prestižne Visoke šole za glasbo v Münchnu.

Po prvem letniku Visoke šole za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi je bil sprejet na Visoko đolo za glasbo v Münchnu, kjer je študiral pri profesorju Güntherju Passinu. Še kot študent je leta 2001 zmagal na avdiciji za mesto prvega solo oboista v orkestru Državne opere v Stuttgartu, kjer deluje še danes. Leta 2009 je na Univerzi za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi prejel naziv doktor umetnosti.

Njegova prva CD plošča, ki je izšla pri Založbi Slovaškega radia leta 2008 in jo je posnel z dolgoletnim klavirskim partnerjem Ladislavom Fančovičem, je prejela številne nagrade mednarodne kritične javnosti. Leta 2009 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Hugo Kauder v New Havenu (ZDA), kjer je svetovno praizvedel Koncert za oboo in godalni orkester Huga Kauderja (1926).Ta koncert je predstavil Danko tudi leta 2011 na nemški praizvedbi z Württemberškim komornim orkestrom Heilbronn pod taktirko Rubena Gazariana. 

Glasba tega češkega skladatelja je Ivana Daneka navdihnila k ustanovil Tria Huga Kauderja (I. Danko – oboa, R. Lakatoš – viola, L. Fančovič – klavir). Trio redno nastopa v Nemčiji, Avstriji, na Slovaškem in v ZDA ter s svojimi koncerti dobiva izredno dobre strokovne ocene. Izdali so tudi dve zgoščenki (2010 in 2015).

Ivan Danko redno nastopa kot solo oboist in solist s pomembnimi evropskimi orkestri, kot so: Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Bamberger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Münchener Kammerorchester, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Museumorchester Frankfurt, Staatsorchester Stuttgart, Frankfurter Solisten, Das Orchester des Pfalztheaters, Georgisches Kammerorchester Ingolstadt, Sofijski filharmonični orkester, Simfonični orkester Bolgarskega nacionalnega radia in drugimi. Kot komorni glasbenik je nastopal v ZDA, Nemčiji, Franciji, Luksemburgu, Belgiji, Avstriji, Madžarski, Srbiji, Češki in Slovaški. Je tudi iskan učitelj in deluje kot predavatelj na mojstrskih tečajih po vsej Evropi. Od leta 2022 poučuje oboo na Akademiji za glasbo in umetnost Jána Albrechta v Banski Štiavnici na Slovaškem.

Od leta 2019 se Ivan Danko intenzivno posveča tudi kompoziciji. Svoje znanje poglablja v zasebnem študiju z dirigentom in skladateljem Konstantínom Ilievskim.


Iskalnik