Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Lara Hrastnik

harfa

Lara Hrastnik

Lara Hrastnik je začela igrati harfo na Glasbeni šoli v Celju, kjer je leta 2015 tudi maturirala. V letu 2018 je zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v rezredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl. Novembra 2020 je zaključila magistrski študij na Univerzi Mozarteumu v Salzburgu pri profesorju Stephenu Fitzpatricku. Junija 2021 pa magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Mojci Zlobko Vajgl.

Redno se udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe: prva nagrada na TEMSIG 2012, prvo mesto na Mednarodnem tekmovanju Salieri v Italiji (2013), zlata plaketa na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije (2014), drugo nagrado na tem tekmovanju leta 2016, srebrna plaketa in nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG 2015, na mednarodnem tekmovanju Svirel je prejela dve srebrni plaketi (2013, 2014) in dve zlati (2015) - od tega eno s Triem Coeli, v letu 2016 pa prvo nagrado ter naziv zlate finalistke. Leta 2018 je prejela prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG ter posebna priznanja za doseženih 100 točk, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Leta 2019 pa 2. nagrado s harfističnim duom na tekmovanju komornih skupin z brenkali "4. Harfe-Kammermusik Wettbewerb" (Avstrija).

Januarja 2017 je s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedla Händlov Koncert za harfo v B-duru, op. 4/6, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Aprila 2019 je z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla Glierov Koncert za harfo v Es-duru. Januarja 2022 pa je izvedla Koncert za harfo in komorni orkester slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca s Simfoničnem orkestrom SNG Maribor.

Lara redno koncertira solo in v komornih zasedbah na različnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Festival Lent in tudi v sklopu drugih glasbenih ciklov po Sloveniji in tujini. Prav tako redno sodeluje s slovenskimi orkestri (Simfonični orkester Slovenske filharmonije, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske, Policijski pihalni orkester), ob začetku junija 2022 pa je sodelovala z Radijskim simfoničnim orkestrom na Dunaju (ORF-RSO), kjer je igrala v znameniti dvorani Musikverein.

Dodatno se je izobraževala pri številnih znanih profesorjih, kot so: Irina Zingg, Marie-Pierre Langlamet, Anneleen Lenaerts, Petra van der Heide, Diana Grubišić Čiković, Coline-Marie Orliac, Gwyneth Wentink idr.Lara pa je aktivna tudi na pedagoškem področju, trenutno poučuje harfo na Glasbeni šoli Ribnica in Glasbeni šoli Krško.


Iskalnik