Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Minka Popović Ganev

klavir

Minka Popović Ganev

Minka Popović je srbska pianistka, ki trenutno deluje v Salzburgu. S šestnajstimi leti se je vpisala na Akademijo za glasbo v Beogradu in jo končala v razredu profesorice Nevene Popović z nazivom najboljše študentke generacije 2004/2005. Leta 2008 se je vpisala na Universität Mozarteum v Salzburgu, kjer je z najboljšimi ocenami končala izobraževanje (dodiplomsko in magistrsko) v razredu profesorice Cordelije Höfer-Teutsch. Študirala je tudi pri profesorju Eldarju Nebolsinu na Visoki poli za glasbo Hanns Eisler Berlin.

Njena glasbena kariera se krona s številnimi nagradami na mednarodnih klavirskih tekmovanjih, kot so: prva nagrada na Chopinovem tekmovanju v Rimu (2005), druga nagrada na mednarodnem klavirskem tekmovanju v Atenah v Grčiji (2006), druga nagrada na mednarodnem tekmovanju Villa de Capdepera v Španiji (2006), posebna prva nagrada na Banjaluka Bienalle (2008); 3. nagrada na "XXI Ramon Lull Rotary Club Piano Competition" (2014); nagrada za "izjemen kulturni prispevek" kraljeve družine Karadjordjević in nagrada Združenja klasičnih glasbenikov Srbije (UMUS) za "najboljšega mladega umetnika" (2013).

Imela je številne koncerte v mnogih evropskih državah: med njenimi najodmevnejšimi nastopi so nastopi v Berlinski filharmoniji, kjer je v dvorani za komorno glasbo debitirala v okviru cikla "Philharmonische Salon" Berlinskih filharmonikov, uspeh pa je ponovila dve leti pozneje v isti dvorani. Ob solističnih nastopih se je posvečala komorni glasbi in nastopala v številnih različnih zasedbah. Nastopala je skupaj s solisti orkestra Mozateum, solisti Salzburške filharmonije, glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije idr. S svojim triom Susak v zasedbi flavte, saksofona in klavirja (zmagala je na mednarodnem tekmovanju v Braunschweigu) je posnela zgoščenko, s slovenskim flavtistom Markom Zupanom pa je izdala dvojno zgoščenko, posvečeno komorni glasbi za flavto in klavir nemškega romantičnega obdobja (Hedone Records, London). Leta 2019 je imela turnejo po Japonski, na kateri je sodelovala z Markom Zupanom in Tomažem Močilnikom, solo klarinetistom Hessische Rundfunk. Kot solistka je nastopila s Salzburško filharmonijo, Filharmonijo Bad Reichenhaler in orkestrom Muzikon, kjer je igrala Mozartove, Beethovnove in Chopinove klavirske koncerte. Je rezidenčna pianistka koncertov "Salzburške trdnjave", kjer redno interpretira Mozartove klavirske koncerte in komorno glasbo.

Minka je tudi ustanoviteljica festivala komorne glasbe na majhnem hrvaškem otoku Susak, ki vsako leto (že sedemnajst let) privabi priznane umetnike z vsega sveta.

V letih 2018-2021 je bila zaposlena na Univerzi Mozarteum kot asistentka profesorice Cordelije Höfer-Teutsch, z letom 2021 pa je postala ravnateljica zasebne glasbene šole Pianissimo v Salzburgu. Je soustanoviteljica istoimenske umetniške organizacije Pianissimo, ki poskuša na salzburško sceno vnesti inovativne kulturne projekte.


Iskalnik