Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Nika Gorič

sopran

Nika Gorič

Sopranistko Niko Gorič so kritiki opisali kot “mojstrico različnih glasbenih stilov” in pevko s “fenomenalno zmožnostjo preobrazb in igralskim izrazom”, ki se počuti doma tako na koncertnih kot opernih odrih.

Rojena v Mariboru v glasbeno družino je Nika petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Prejela je najprestižnejše priznanje kraljičino nagrado “Queen’s commendation for excellence” kot študentka leta. Leta 2019 je prejela tudi laskavi naziv ‘Associate of Royal Academy of Music’, katerega prejmejo bivši študentje akademije, ki so znatno pripomogli h glasbeni profesiji.

Med njene zadnje dosežke sodijo vloga Adele v Netopirju, ki jo je poustvarila za Slovensko narodno gledališče Maribor, glavna vloga Aricie v predstavi Hippolyte et Aricie za Festival Opera Rara v Krakovu, Gilda v Rigolettu za Škotsko državno opero in Italienische Sängerin v Capricciu operne hiše Garsington.
Med njene vloge sodijo Norina (Don Pasquale), Titanija (Vilinska princesa), Suzana in Barbarina (Figarova svatba), Sreča in Pallade (Kronanje Popeje), Evridika (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon) in Sandmann (Janko in Metka) ter koncertni verziji vlog Abre (Judita zmagovalka) in Dido (Dido in Enej).

Med vidnejše koncerte preteklega leta sodijo nastopi v Berlinski filharmoniji, hamburški Filharmoniji na Labi, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Simfonični dvorani v Birminghamu, in Sydneyski operni hiši. Nastopila je z orkestrom NDR Elbphilharmonie Hamburg (Carlos Miguel Prieto), Karajanovo Akademijo Berlinskih filharmonikov (Pablo Heras-Casado), Avstralskim komornim orkestrom (Richard Tognetti) in CBSO ter z orkestri Škotske narodne opere, operne hiše Garsington, Festivala Krakov, Narodne opere Bordeaux in Orkestra Slovenske filharmonije.

Predstavila se je na recitalih v Wigmore Hall-u, na festivalu Midsummer Music, Leeds Lieder in Oxford Lieder. Med drugim je nastopila tudi v King’s Placu v Londonu, na pianističnem festivalu Ruhr z Grahamom Johnsonom, v Kioi Hall-u v Tokiu, Victoria Hall-u v Ženevi, bila je na turneji po znamenitih dvoranah Kitajske pod okriljem salzburškega festivala.

V letošnji sezoni se Nika poleg številnih koncertov doma in v tujini (AT, CH, DE, FR) veseli koncertne verzije opere Dido in Enej (Dido); Orfeja in Evridike (Amore) in debija v Celovškem gledališču, kjer bo pela vlogo Christel v Zellerjevi opereti Ptičar – Der Vogelhändler.

V času študija je bila povabljena med mlade umetnike Salzburških slavnostnih iger, Akademije Festivala Verbier in Solti Akademije. Bila je prejemnica štipendij Charlesa Mackerrasa, Marie Callas in Independent Opera Award ter Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.


Iskalnik