Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Sorin Crudu

oboa

Sorin Crudu

Sorin Crudu, rojen v Romuniji, je z igranjem oboe začel pri desetih letih pod mentorstvom Mihaita Vasileja. Že v prvem letu igranja je prejel prvo nagrado na Glasbeni olimpijadi, najpomembnejšem državnem tekmovanju v Romuniji.

Med šolanjem na konservatoriju v Iașiju je igral kot solist z različnimi orkestri in nastopil na številnih recitalih. Kasneje je bil sprejet na študij oboe v Bernu in Ženevi ter ga končal s specializacijo v Salzburgu pri Güntherju Passinu. 

Je prejemnik številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, kot so druga nagrada na tekmovanju Città di Chieri, Ferlendisova nagrada in druga nagrada na Mednarodnem tekmovanju G. Dima v Cluju. Je nagrajenec tekmovanja Fundacije Kiefer Hablitzel, na mednarodnem oboističnem tekmovanju Muri
pa je bil polfinalist. Leta 2020 je zmagal na prvem mednarodnem virtualnem oboističnem tekmovanju, ki je sicer potekalo v Los Angelesu.

Kot prvi oboist je igral v Deželnem orkestru Renske filharmonije iz Koblenza, orkestru milanskega gledališča La Scala, orkestru Angleške nacionalne opere in Simfoničnem orkestru Stavanger na Norveškem.

Od leta 2019 je prvi oboist Orkestra Slovenske filharmonije.


Iskalnik