Namen Društva za komorno glasbo Amadeus

 

 

Društvo za komorno glasbo Amadeus je bilo ustanovljeno leta 2002 z namenom promoviranja klasične glasbe in povezovanja profesionalnih glasbenikov, ki delujejo na širšem območju Maribora. Med leti 2002 in 2006 je v društvu deloval Komorni godalni orkester Amadeus, od leta 2007 do 2010 je društvo organiziralo vrsto delavnic, na katerih so se izobraževali dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Leta 2012 je društvo prvič izvedlo svoj lasten cikel koncertov klasične glasbe, ki smo ga poimenovali Carpe artem (užij umetnost), ki je nastal pod okriljem projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Cilj Društva za komorno glasbo Amadeus je zagotoviti v Mariboru trajno ponudbo resne komorne glasbe z domačimi izvajalci ter z vključevanjem slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti. S tem želimo ohranjati in razvijati ponudbo glasbeno izostrenemu občinstvu, obenem pa spodbujati širše občinstvo k sprejemanju zahtevnejših umetniških glasbenih del ter s tem prispevati k višji glasbeni kulturi in kulturnim vrednotam v okolju. Sočasno nudimo vrhunski umetniški in strokovni izziv glasbenim poustvarjalcem, zlasti mlajšim glasbenim umetnikom, ki bodo brez možnosti koncertiranja kmalu odšli drugam ali izgubili umetniški zanos in voljo izstopanja iz poklicne rutine.

Komorni cikel Carpe artem

Cikel Carpe artem ponuja mestu in širši regiji ne le količinsko dopolnitev deficitarne koncertne ponudbe, temveč programsko zaokrožene koncerte, na katerih se predstavijo glasbeniki, ki umetniško delujejo v Mariboru in Sloveniji, ter gostje glasbenice in glasbeniki, ki so se uspešno uveljavili na evropskih koncertnih odrih. Združevanje glasbenikov, ki delujejo v različnih umetniških korpusih in okoljih, vnese v interpretacijo glasbenega dela nove poglede. Prav tak način povezovanja glasbenikov se nam zdi izredno smiseln in daje našim koncertom poseben čar.

Cikel Carpe artem finančno omogočajo Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, velik del sredstev pa prispevajo sponzorji.

Koproducent cikla je Slovensko narodno gledališče Maribor.

sponzorji