Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Klara Tomljanovič, kitara

Klara Tomljanovič, kitara

Sreda, 24. avgust 2022, ob 20:00

Sodni stolp Maribor

Program

Manuel de Falla (1876–1946): Homenaje
Isaac Albeníz (1864−1909): Granada
Tomaz Bajželj (1979): Surreal
Isaac Albeníz: Sevilla
Steingrimur Rohloff (1971): Positive
******
Nikolaus Brass (1949): Lines
Augustin Barrios (1885-1944): Una limosna por el Amor de Dios
Astor Piazzolla (1921–1992):
Milonga del Angel
La Muerte del Angel

Glasbeniki

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu (pri prof. Sonji Prunnbauer) in v Baslu (pri prof. Oscarju Ghiglii). Že med študijem je glasbenica začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph. V naslednjih letih se je ansambel, zahvaljujoč intenzivnemu ukvarjanju z novo glasbo in številnim nastopom na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji, uspel mednarodno uveljaviti. Klara je bila gostja glasbenih cikolv in festivalov kot so Musik Eclat (Stuttgart), Maerzmusik (Berlin), Musik Protokoll (Graz), Musica viva (München), Internationale Weingartener Tage für Neue Musik, Hamburger Klangwerktage, Varšavska jesen (Poljska), Archipel (Ženeva), Rote Fabrik (Zürich), Pan Festival (Seul), Villa Massimo (Rim), Festival Slowind (Ljubljana), Teatre Metropol (Tarragona), ISCM World Music Days… Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Radijski simfonični orkester Southwest Broadcasting Stuttgart SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe na čustvenem in intelektualnem nivoju, ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti z začetka 20. stoletja.

Tomaž Bajželj, rojen 1979 v Kranju, je študiral kompozicijo in glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sledil je podiplomski študij in kasneje magistrski študij na Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu. Njegova dela so izvajali na raznih festivalih kot so Festival Radovljica, Festival Ljubljana, Slowind in tudi širše v evropskem prostoru. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in evropskimi komornimi glasbeniki ter s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana. Živi kot samostojni umetnik v Berlinu.

Steingrimur Rohloff je eden najvidnejših mlajših skandinavskih skladateljev, njegova dela pa so bila izvedena v več kot 25 državah po svetu. Študiral je v Kölnu pri Krzysztofu Meyerju, v Parizu na Conservatoire national superieur de Paris in IRCAM pri Gérardu Griseyju, Laurentu Cuniotu in Marc-Andréju Dalbavieju. Med številnimi nagradami Rohloffa, je tudi prestižna nagrada Bernd-Alois Zimmermanna, ki jo je osvojil med bivanjem v Kölnu. Njegov seznam del sega od orkestralne in komorne glasbe do elektronske glasbe, v zadnjih letih pa je Rohloff produciral tudi številna odrska dela. Njegovo prvo glasbeno gledališko delo je bila otroška opera “Zgodba o materi”, za katero je prejel najpomembnejšo dansko gledališko nagrado “Reumert”. Redno sodeluje s svetovno znanim ansamblom Modern in festivali, kot sta Wien Modern in Huddersfield Contemporary Music Festival.


Iskalnik