Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Lara Hrastnik, harfa, Vita Peterlin, violončelo, Klever Felicio, rog

Lara Hrastnik, harfa, Vita Peterlin, violončelo, Klever Felicio, rog

Petek, 26. avgust 2022, ob 20:00

Sodni stolp Maribor

Program

M. Castelnuovo-Tedesco: Sonata za čelo in harfo
M. Bruch: Kol Nidrei
N. Paganini: Variacije na Mojzes temo
Jan Koetsier: Sonata za horn in harfo, op.19
A. Glazounow: Reverie za horn in klavir, op. 24
F. Strauss: Originalfantasie za horn in klavir, op.6

Glasbeniki

Lara Hrastnik je začela igrati harfo na Glasbeni šoli v Celju, kjer je leta 2015 tudi maturirala. V letu 2018 je zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v rezredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl. Novembra 2020 je zaključila magistrski študij na Univerzi Mozarteumu v Salzburgu pri profesorju Stephenu Fitzpatricku. Junija 2021 pa magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Mojci Zlobko Vajgl.

Redno se udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe: prva nagrada na TEMSIG 2012, prvo mesto na Mednarodnem tekmovanju Salieri v Italiji (2013), zlata plaketa na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije (2014), drugo nagrado na tem tekmovanju leta 2016, srebrna plaketa in nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG 2015, na mednarodnem tekmovanju Svirel je prejela dve srebrni plaketi (2013, 2014) in dve zlati (2015) - od tega eno s Triem Coeli, v letu 2016 pa prvo nagrado ter naziv zlate finalistke. Leta 2018 je prejela prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG ter posebna priznanja za doseženih 100 točk, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Leta 2019 pa 2. nagrado s harfističnim duom na tekmovanju komornih skupin z brenkali "4. Harfe-Kammermusik Wettbewerb" (Avstrija).

Januarja 2017 je s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedla Händlov Koncert za harfo v B-duru, op. 4/6, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Aprila 2019 je z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla Glierov Koncert za harfo v Es-duru. Januarja 2022 pa je izvedla Koncert za harfo in komorni orkester slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca s Simfoničnem orkestrom SNG Maribor.

Lara redno koncertira solo in v komornih zasedbah na različnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Festival Lent in tudi v sklopu drugih glasbenih ciklov po Sloveniji in tujini. Prav tako redno sodeluje s slovenskimi orkestri (Simfonični orkester Slovenske filharmonije, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske, Policijski pihalni orkester), ob začetku junija 2022 pa je sodelovala z Radijskim simfoničnim orkestrom na Dunaju (ORF-RSO), kjer je igrala v znameniti dvorani Musikverein.

Dodatno se je izobraževala pri številnih znanih profesorjih, kot so: Irina Zingg, Marie-Pierre Langlamet, Anneleen Lenaerts, Petra van der Heide, Diana Grubišić Čiković, Coline-Marie Orliac, Gwyneth Wentink idr.Lara pa je aktivna tudi na pedagoškem področju, trenutno poučuje harfo na Glasbeni šoli Ribnica in Glasbeni šoli Krško.

Vita Peterlin je violončelistka, ki je svojo pot začela na Glasbeni šoli Domžale. Maturirala je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Izobraževanje je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Arpu. V letu 2015 je bila na izmenjavi pri prof. Christianu Polteri v Luzernu, junija 2017 pa je v Gradcu diplomirala. V letu 2020 je z odliko zaključila magistrski študij pod mentorstvom prof. Enrica Bronzija na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, januarja 2021 pa tudi pedagoški študij v Gradcu.

Je večkratna nagrajenka mednarodnih tekmovanj in trikratna prvonagrajenka državnega tekmovanja TEMSIG. Med drugim je kot nagrajenka tekmovanja skupaj z ameriško pianistko Lianhua Chi oktobra 2016 izvedla koncert v Carnegie Hall v New Yorku, leta 2019 pa v Ateneu Barcelonès s pianistko Oleno Miso v Barceloni.

Kot solistka je izvedla Haydnov Koncert za violončelo in orkester v C-duru s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije in italijanskim orkestrom v Trstu. Leta 2014 pa je izvedla krstno izvedbo Rokoko variacij za violončelo in pihalni orkester v dvorani Union Maribor. V pariški znameniti cerkvi Sv. Magdalene je sodelovala kot solistka z Les Violons de France. Oktobra 2019 pa je na turneji z ruskim orkestrom Klassika kot solistka izvedla Beethovnov trojni koncert - eden izmed koncertov tudi v Slovenski Filharmoniji.

Vita je zelo aktivna tudi kot komorna glasbenica in se udeležuje različnih slovenskih festivalov, med njimi tudi - Glasbeno poletje v Bohinju, Festival Lent in Mladi virtuozi prav tako pa tudi na evropskih festivalih - Aurora Music Festival (Švedska), Incontri di Musica da Camera Cividale del Friuli (Italija), Allegro vivo (Avstrija) in drugi. Leta 2017 je igrala v sedem članski zasedbi, in sicer znani Beethovnov septet. Z zasedbo so imeli priložnost sodelovati s svetovno znanim dirigentom Nikolausom Harnoncourtom. Od leta 2018 pa je redna članica klavirskega tria Soloway, ki so 2020 postali zmagovalci 23. mednarodnega tekmovanja Pietro Argento v Italiji.

V Braziliji rojen hornist Klever Felicio je svojo glasbeno pot pričel v cerkvenem ansamblu pri katerem je kasneje sodeloval tudi kot zborovski dirigent. Leta 2007 je bil sprejet na orkestersko in zborovsko dirigiranje v sloviti Univerzi v São Paulu v Braziliji. Hkrati je vpisal študij roga na Konservatoriju v São Caetano do Sul pri profesorju Nikolayu Genovem. Kasneje mu je profesor roga Samuel Hamzen, pri katerem se je nadaljeval študij, odprl poklicno pot in mu omogočil, da se je kot učitelj pridružil socialnemu programu Guri Santa Marcelina in kot glasbenik izpopolnjeval v Komornemu orkestru univerze São Paolo. Leta 2012 je Klever spoznal slovenskega hornista Boštjana Lipovška na mojsterskem tečaju v Curitibi in posledično leta 2014 vpisal magistrski študij roga na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Klever je sodeloval z mnogimi evropskimi orkestri v Sloveniji, na Češkem in v Nemčiji.


Iskalnik