Carpe artem

Skok na vsebino // Skok na meni

Trio Črnčec - Ugrin - Sajko

Trio Črnčec - Ugrin - Sajko

Nedelja, 28. avgust 2022, ob 20:00

Sodni stolp Maribor

Program

Chick Corea (1941 – 2021): Addendum (1984)
Rebecca Clarke (1886 – 1979): Uspavanka in Groteska za violo in violončelo (1930)
Nikolaj Kapustin (1937 – 2020): Nearly Waltz, Elegija in Burleska za violončelo in klavir (1999)
Astor Piazzolla (1921 – 2992): Grand Tango za violo in klavir (1982)
Nikolai Kapustin (1937 – 2020): Divertissement, op. 126 za klavir, violino in violončelo (2005)

Glasbeniki

Marko Črnčec, klavir
Peter Ugrin, violina, viola
Nikolaj Sajko, violončelo

Pianist Marko Črnčec je na mednarodnem prizorišču znan kot multi instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi. Pri šestih letih je svojo glasbeno pot začel z igranjem harmonike, kasneje pri desetih letih pa z igranjem klavirja. Do svojih najstniških let je bil večkratni dobitnik zlatih plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2005 je končal študij klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in leta 2009 z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazz oddelku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Izdal je 6 avtorskih zgoščenk z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske glasbe. Njegov album “Devotion” (2014, Whirlwind Recordings) je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med enega izmed 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi. Črnčec tudi skupaj z nizozemskim basistom Jorisom Teepejem ter legendo jazzovske glasbe Billyjem Hartom (Miles Davis, Herbie Hancock, The Cookers) sestavlja kolaborativni trio CTH, s katerim so leta 2019 izdali prvo ploščo The Brooklyn Sessions pri nizozemski založbi Jazz Tribes. Za njimi sta dve uspešni evropski turneji, ki sta se zaključili s koncertom v prestižnem amsterdamskem jazz hramu Bimhuis, leta 2020, na katerem so navdušili publiko. V zadnjih dveh letih je Marko tudi postal član zasedbe odličnega ameriškega jazz kitarista Jonathana Kreisberga, s katerim koncertirajo po vsem svetu.

Marko Črnčec je nastopal ter snemal z naslednjimi velikimi imeni glasbenega sveta: Billy Hart, Seamus Blake, Jonathan Kreisberg, Rez Abbasi, Joe Locke, Mike Moreno, John Ellis, Luis Bonilla, Melissa Aldana, Damion Reid, Mark Shim, Justin Brown, Marcus Gilmore, Rudy Royston, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, Joe Sanders, Jonathan Hoard, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich in še bi lahko naštevali.

Nastopal je na večjih festivalih in odrih po svetu, kot so: Brosella Jazz Festival, Havana Jazz Festival, Blue Note Jazz Club NYC, Blue Note Nagoya, Jazz Standard NYC, Jazz Gallery, Unterfahrt Jazz Club Munich, Porgy and Bess Vienna, Vienna Konzerhaus, Jazz Festival Sarajevo, Jazz Festival Beograd, Jazz Festival Ljubljana, Salsa Festival Barcelona, Ohrid Music Festival, Nishville Jazz Festival, Rovinj Salsa Festival, Dubrovnik Music Festival, Stockholm A-Capella Festival, Sava Center Beograd, Gramercy Theater NYC, Bimhuis Amsterdam, Gregorys Jazz Club Rome, Sunside Sunset Paris, Blue Whale Jazz Club Los Angeles ter mnogih drugih.

Peter Ugrin je zaključil študij jazz violine na New School for Jazz v New Yorku ter študij viole na Ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil tudi prejemnik Študentske Prešernove Nagrade. Deluje na področju improvizacije kot solist in kot član različnih jazzovskih zasedb. Prav tako je profesor jazz violine na ljubljanski Akademiji za glasbo in profesor viole na KGBL Ljubljana. Vodi zasedbo Artbeaters, s katero je na festivalu Jazzinty leta 2013 osvojil vse tri nagrade, med drugim tudi nagrado Društva Slovenskih Skladateljev za najboljšo Jazz kompozicijo. Z Artbeatersi je prejel tudi prvo nagrado na mednarodnem jazz tekmovanju v Bukarešti. Z Artbeatersi je izdal dva albuma avtorskih kompozicij. Prav tako je izdal dva albuma z akustično zasedbo Swingatan. Kot dirigent vodi Big Band Gverillaz, s katerim je leta 2018 zmagal na evropskem tekmovanju za big bandovske zasedbe IBBC. Peter redno koncertira po slovenskih in tujih odrih in redno sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki, manjšimi in večjimi zasedbami.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij, podiplomsko pa se je v solistični igri izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu in Univerzi za umetnost v Gradcu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie, pomembne uvrstitve pa je dosegel tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Gorici, Lieznu, Zagrebu in Ljubljani. Bil je član mednarodnega mladinskega orkestra Gustav Mahler in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. Od leta 2006 je namestnik soločelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 programsko vodi odmevni cikel komornih koncertov Carpe artem, ki poteka v Kazinski dvorani SNG Maribor v organizaciji Društva za komorno glasbo Amadeus in koprodukciji SNG Maribor.


Iskalnik